Presentació

EEl nostre és un poble petit en extensió, però de privilegiat emplaçament. Té una extensió de 5,3 Kilòmetres quadrats, la majoria ben costeruts. La major altura és el Salvià de Lluardó, de 473 metres. El nucli de població -situat a l’entrada del terme i als peus del turó que corona l’ermita de Santa Anna – es troba tan sols a 227 m d’altitud.

El punt més baix s’alça a només 160 m. El punt més conegut per la gent del poble, és el Puig de l’Àliga (302 m), també anomenat “muntanya del Pal” o -familiarment- Puget (Putxet). El seu nucli de població està constituït, també, per les següents urbanitzacions: 

  • Castellmoster
  • El Pinar IV Fase
  • Flor del Camp
  • Les Erboceres
  • Partida de les Serres
  • Els Pugets
  • Les Planes del Puig

De fet, quasi podríem dir que, malgrat el gran augment de població en els últims anys -a causa d’una forta immigració de gent de Reus – Castellvell del Camp no deixa de ser, en bona part, una zona residencial.

El municipi està flanquejat d’una part pel Barranc del Roquís, però no té gairebé aigua i que s’ha canalitzat en part en el seu pas pel nucli urbà i per l’altra pel barranc de les Roquetes, canalitzat també des de fa pocs anys.

El barranc de la Vidaleta limita el poble per l’est. Les poblacions veïnes són ben properes: Reus a 2 km, Almoster a 1,5 km i l’Aleixar a 5 km (en línia recta i per camins). Aquesta proximitat a la capital del Baix Camp ha estat i és l’oportunitat i l’obstacle més evident pel nostre poble, que lluita per mantenir un perfil propi davant d’aquesta ciutat de més de cent mil habitants.

Tot i que antigament Castellvell del Camp era un poble eminentment agrícola, dedicat al conreu de l’avellana i l’oli, actualment s’ha convertit en una zona predominantment residencial. La proximitat a Reus i les meravelloses vistes sobre el Camp de Tarragona, han cridat a molts i moltes reusenques a fixar la seva residència a les urbanitzacions construïdes als turons que envolten el municipi. Durant els darrers anys, ha sofert un fort augment de població, la qual cosa també ha comportat una creació i millora de serveis públics.

Tot i això, el nucli urbà antic conserva l’encant dels petits pobles. Arrupit als peus del turó de Santa Anna, el Castellvell més tradicional desvetlla els seus petits encants en la pujada a Santa Anna, la Font nova, l’església de Sant Vicenç màrtir o en les arcades antigues de Cal Tramuntà.

L’activitat agrícola encara es manté, sobretot gràcies a la producció de l’oli (denominació d’origen Siurana) i la molt bona tasca que desenvolupa la Cooperativa Agrícola de Castellvell i la seva Caixa Agrària.

Coneix una de les millors vistes, l'Ermita de Santa Anna